Padnięta sprężarka klimy w OII

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • hamsterus
    Classic
    • 2009
    • 23

To jeszcze raz dzięki i jeszcze raz napiszę to podstawowa wersja więc nie mam ksenonków, tempomatu, skóry ani komóry, ani navi... No navi już mam - mante

Ale za 74700 zł mam: auto klasy sredniej (co niektórzy porównują nawet do segmentu E) z silnikiem 1.8 turbo (160 KM i skrzynię 6 biegów) i ESP, duzy rozstaw osi i niezależne zawieszenie, fajne radyjko ze zmieniarką na 6 CD i kartę SD, oraz trochę poduszek i kurtyny. A to wszystko co mi się wymarzyło. Powiem Wam jeszcze że dokładnie pół roku temu byłem w Skodzie po raz pierwszy i chciałem kupić O1 1.8 150 KM. Kupiłem O2 160 KM, potem BUM! i masa nerwów, no ale finalnie... Nie ma tego złgo co by na dobre nie wyszło.

pozdro
    Happy JOY
  • misiekman
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 122

Witajcie koledzy
    Opisuję mój problem i proszę o poradę co z tym zrobić.
    W czartek w zeszłym tygodniu wracając z W-wy w pewnym momencie zacząłem słyszeć swisk podczas przyspieszania- wystarszyłem się bo pomyślałem że to trubo mi się kończy. Zadzwoniłem na serwis skody i Pan mnie uspokoił że to jest wąż który dostarczas powietrze do intercoolera i mógł się przetrzeć. Mam sobie spokojnie jechać i następnego dnia podjechać do serwisu, żeby to zobaczyli i ewntualnie wymienili. No to skopo zwolniłem jadę sobie 100 na 5 biegu i jest ok, ake po pewnym czasie swisk ustał :shock: nic z tegio z norumiem sobie myślę, jadę dalejNastępnego dnia też nic nie syłyszę i tak sobie jadę do pracy, a poniewąz było ciepło to to włączyłem sobie klimę, jadę, jadę ale dalej mi ciepło, włączam 3 na wentylatorze a tu nic zero chłodu więc już zajałżyłem że to mogła być kliema, no ale myślę jakieś rosszczelnienie.
    Zadzwiniłem z kolegi lukasrally do B-B (serdeczne dzięki Łukasz!!! )on umówił mnie z chłopakami z serwsiu na dzisiaj rano i przyjechałem. Po 3 godzinach Pan z serwisu dzwoni i mówi że ..... sprężarka z klimy is dead-koszt z robocizną około 4tyś. -super,super.
    Dodam tylko że mój samochód jest 3 miesiące po gwarancji i ma przejechane 127tyś km jak dotąd nic tylko jeżdzę i dolewam paliwo olej i wymieniam filtry.
    Powiem wam,że wszytki riozumiem ale w takim samochodzie z grupy VW takie rzeczy po takim okresie się nie powinne zdażać - trochę straciłem zaufanie do tej stajni - może na chwilę nie wiem...
    Poradzcie co zrobić jest jakaś szanca na apelację :lol: z skoda polska czy coś w tym stylu, może ktoś miał podobne perypetie na granicy gwarancjhi w swoim samochodzie.
    Z góry dzięki na porady
    Pozdrawiam
    misiekman
    Zadowolony użytkownik Skody

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8033
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

misiekman, a robiłeś przeglądy klimie? Sama sprężarka pada raczej tylko z powodu braku smarowania lub słabego smarowania.
      Proponuje Ci kupić używkę i wymienić. Tu masz link do sprężarek do OII

Co do naprawy zaraz po gwarancji nie mam niestety doświadczeń. Otarłem się tylko z sprawą Fabii mojego brata (padnięte cewki) i zależało to od tego czy przeglądy robisz w ASO i od przebiegu auta.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• misiekman
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2007
        • 122

[quote="AdamB"]misiekman, a robiłeś przeglądy klimie? Sama sprężarka pada raczej tylko z powodu braku smarowania lub słabego smarowania.
        Wiesz samochód jest serwisowany zawsze w ASO i z tego co wiem to jest zwłasza w okresie gwarancji ich obowiązek sprawdzać przy konkretnych przeglądach poszczególne elementy samochodu. Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że w czerwcu robiłem przegląd czy 120 tyś i prosiłem ich żeby przyjżeli się dokładnie wszystkiemu bo właśnie kończyła mi się gwarancja. No ale może jestem naiwny,że jeszcze ktoś coś robi w interesie klienta choć sam w swoim biznesie starama się to robić.

Komentarz

• Jaro102
          Rider
          • 2007
          • 656

Ja juz pisałem do Skody Auto Polska raz w sprawie lamp :wink: no i pomogło
          Octavia III RS 2.0 TDI CUPA

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8033
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez misiekman
            Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że w czerwcu robiłem przegląd czy 120 tyś i prosiłem ich żeby przyjżeli się dokładnie wszystkiemu bo właśnie kończyła mi się gwarancja. No ale może jestem naiwny,że jeszcze ktoś coś robi w interesie klienta choć sam w swoim biznesie starama się to robić.
            Przegląd klimatyzacji nie jest standardowym punktem przeglądu. Jak nie powiesz że chcesz dodatkowo zrobić przegląd klimie to Ci go nie zrobią. Przejrzyj w ramach upewnienia się instrukcję i książkę serwisową oraz wykaz prac zrobionych na ostatnich przeglądach.
            Sprawdzenie wszystkiego dokładnie przed końcem gwarancji nie jest w interesie serwisu !!!!!!
            Dotyczy to nie tylko skody, innych marek również.

Jeżeli zgodzi się Skoda- co najwyżej się na częściowe pokrycie kosztów naprawy to i tak będzie Ci się bardziej opłacać kupić używkę z pewnego źródła i wymienić ją.

Komentarz

• misiekman
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2007
              • 122

Zamieszczone przez AdamB
              Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to że w czerwcu robiłem przegląd czy 120 tyś i prosiłem ich żeby przyjżeli się dokładnie wszystkiemu bo właśnie kończyła mi się gwarancja. No ale może jestem naiwny,że jeszcze ktoś coś robi w interesie klienta choć sam w swoim biznesie starama się to robić.
              Przegląd klimatyzacji nie jest standardowym punktem przeglądu. Jak nie powiesz że chcesz dodatkowo zrobić przegląd klimie to Ci go nie zrobią.
              No tak ale idą tym tokiem myślenia to jęsli w okresie gwarancji padła by klima a nie zlecałbym jej przeglądów to nie uwzględniono by naprawy w ramach gwarancji. Według mnie klimatyzacja jeśli jest jest stanadrowym wyposażeniem samochodu i tak samo powinna być sprawdzana jak inne elementy silnika,elektroniki itp.

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

misiekman, pewnie masz rację i chciałbym żeby tak było jak piszesz. Udaj się najpierw do ASO gdzie serwisujesz auto i tam złóż oficjalnie zgłoszenie. Jeżeli Ci nie przyjmą to wtedy pozostaje Ci pismo bezpośrednio do Skody.

Miej na uwadze co Ci napisałem w wcześniejszym poście:
                Jeżeli zgodzi się Skoda- co najwyżej się na częściowe pokrycie kosztów naprawy to i tak będzie Ci się bardziej opłacać kupić używkę z pewnego źródła i wymienić ją.

Komentarz

• tomekjmopl
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1187
                  • Opel
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Po 3 godzinach Pan z serwisu dzwoni i mówi że ..... sprężarka z klimy is dead-koszt z robocizną około 4tyś. -super,super.
                  Mnie taka sytuacja spotkała po roku i 3 miesiącach eksploatacji - czyli w okresie gwarancji, więc koszty na szczęście były zerowe, a goście z serwisu ostro się krygowali, zapewniając mnie, że z takim przypadkiem spotykają się po raz pierwszy :wink:

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Taka sprezarke na alledrogo mozna kupic na kg w calkiem sensownej cenie.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• misiekman
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 122

Zamieszczone przez Maicroft
                      Taka sprezarke na alledrogo mozna kupic na kg w calkiem sensownej cenie.
                      :shock: no tak ale wolę nie na kg a na sprawność - bo jeśli nowa działała 2 lata to używka może działać 6 miesięcy, a koszty instalacji, napełniania to jest parę złotych.
                      Liczę na przyjaciół zza Olzy robiłem już wstępne rozeznanie :P

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

No fakt, najlepiej ja pomacac samemu Koszt napelnienia taki jak serisu klimy czyli 150zl, a robota, no jak sie ma umiejetnosci to free, jak nie ma warunkow to pewnie tez tyle samo co napelnianie.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...